Medicatie en medicatierichtlijn
De medicijnen zijn onder te verdelen in een aantal groepen:
NSAID’S: Ontstekingsremmende Pijnstillers
NSAID staat voor Non-Steroide Anti-Inflammatoire Drugs (ontstekingsremmende medicijnen, die geen bijnierschorshormoon zijn). Deze soort medicatie is pijnstillend, koortsverlagend en remt ontstekingen. Enkele voorbeelden zijn Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac en Indometacine.
DMARD’s: Ontstekingsremmende Medicijnen
DMARD staat voor Disease-Modifying Antirheumatic Drugs, een groep medicijnen die er voor zorgt dat ontstekingen geremd worden. Ze zorgen er voor dat de activiteit van de ontstekingen in de gewrichten minder worden. Bij deze medicatie kan het soms een langere tijd duren voordat ze werken. Enkele voorbeelden zijn Methotrexaat, Sulfasalazine en Leflunomide.
Corticosteroïden
Corticosteroïden, waarvan prednison de bekendste is, zijn een variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Het voordeel is dat deze medicijnen snel werken, maar hebben bij langdurig gebruik ook veel bijwerkingen (botontkalking, gewichtstoename, opgeblazen wangen). Deze worden gebruikt bij het zetten van een intra-articulaire injectie, ook wel een depot of punctie in het gewricht genoemd. Verder kunnen corticosteroïden worden geslikt als capsules/tabletten.
Biologische Medicijnen
Biologische medicijnen, ook vaak ‘Biologicals’ genoemd, richten zich op specifieke cellen van het immuunsysteem. Hierdoor wordt een bepaalde stof, die te actief is en zorgt voor ontstekingen, in het immuunsysteem geremd. Zo zijn er bijvoorbeeld TNF-α remmers, Interleukine-remmers en Januskinase-remmers (JAK). Deze medicijnen worden vaak via injecties of infuus toegediend.
Voorbeelden van TNF-α remmers zijn Etanercept (Enbrel®), Adalimumab (Humira®) en Infliximab (Remicade®). Daarnaast zijn er ook Interleukine-remmers (IL) zoals Tocilizumab (RoActemra®) en Anakinra (Kineret®).
JAK-remmers, zoals Tofacitinib (Xeljanz®) en Baracitinib (Olumiant®), worden vaak genoemd onder de biologicals omdat het ook een specifieke cel van het immuunsysteem remt. Echter is dit officieel een synthetisch medicijn, die geslikt wordt in tabletten.
Brochure speciaal voor ouders en patiënten
Sinds kort is er een medicatierichtlijn, waarin gedetailleerd staat beschreven wanneer welk medicijn het best kan worden voorgeschreven. Deze medicatierichtlijn wordt gebruikt door de behandelaars. Speciaal voor ouders en patiënten heeft de Jeugdreuma Vereniging een brochure met praktische handvaten laten maken. Klik hier om deze in te zien.