ondersteunt, informeert en verbindt
Sluiten

Spreekbeurt of presentatie Jeugdreuma

Op deze pagina proberen we jullie een handje te helpen om een goede spreekbeurt of presentatie Jeugdreuma in elkaar te zetten. Want naast de algemene info die je kunt delen, zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om je verhaal goed over te brengen, zodat klasgenoten je beter gaan begrijpen.
 • Neem één of meerdere hulpmiddelen van thuis mee. Denk aan een spalk, loopfiets of rolstoel. Laat deze zien of laat eventueel aan het eind van jouw spreekbeurt mensen ook even op jouw loopfiets of in jouw rolstoel zitten voor een keer, zodat ze kunnen voelen hoe dat is.
 • Ook kan je medicijnen meenemen als deze niet in de koelkast hoeven te liggen. Laat bijvoorbeeld alle tabletjes zien die jij op 1 dag moet nemen of neem een prik mee om te laten zien, zodat jouw klasgenoten beter kunnen snappen hoeveel medicijnen je hebt of hoe vervelend ze zijn. Als je heel veel tabletjes moet nemen kan je de kinderen ook een even grote hoeveelheid smarties geven als jij medicijnen moet nemen en deze laten opeten of zelfs doorslikken zonder kauwen met water, zodat ze kunnen zien en voelen hoeveel het er zijn.
 • Het is handig om uit te leggen in je spreekbeurt dat het vaak wisselt hoe jij je voelt en hoeveel pijn of vermoeidheid je voelt. De kinderen snappen dan misschien beter dat je in de pauze nog aan het rennen bent, maar je een paar uur later misschien wel heel ziek voelt. Leg duidelijk uit dat dit bij de ziekte hoort. Je zou hierbij een dag kunnen beschrijven waar dit gebeurde; wat heb je die dag allemaal gedaan, wanneer voelde je (meer) pijn en kon je niet meer doen wat je wilde.
 • Maak een fotocollage of video van een bezoek aan het ziekenhuis. Maak bijvoorbeeld een foto als je bij de dokter op de behandeltafel ligt, als er bloed wordt geprikt of gewoon van de poli. Vertel hierbij wat er gebeurt en wat jij daarvan vindt.
 • Wanneer je met weekenden bent mee geweest of op leuke lotgenotendagen bent geweest, kan je hier ook over vertellen. Zo kan je vertellen waarom het zo fijn is om andere kinderen met jeugdreuma te spreken en dat je ook leuke dingen kan meemaken door de jeugdreuma.
 • Op http://jeugd.reumafonds.nl/kan je een test doen met 5 vragen. Dit kan je ook met de hele klas doen; aan het begin van de spreekbeurt om te kijken wat kinderen al weten, zodat je het later verder kan gaan uitleggen of aan het eind om te kijken of ze er wat van geleerd hebben.
 • Als je jouw klas ook een beetje wilt laten voelen hoe jeugdreuma voelt, zou je ook een testje met ze kunnen doen. Plak bijvoorbeeld, als je last hebt van jouw vingers, bij een aantal kinderen twee vingergewrichten aan hun schrijfhand af met plakband. Laat ze dan wat schrijven of oppakken. Als je last hebt van de knieën kan je een paar kinderen laten lopen met één knie die hij/zij niet mag strekken of juist niet mag krommen (ligt er aan waar je zelf het meest last mee hebt; krijg jij je knie niet gestrekt of houd je hem juist heel stijf).

Andere sites

Naast de info op onze eigen site, zijn er nog een aantal andere sites waar je info kunt vinden/bestellen.

 • https://www.cyberpoli.nl/jeugdreuma/
  Op deze site staat onder andere heel duidelijk in onderwerpen uitgelegd wat jeugdreuma is, hoe vaak het voor komt en over verschillende soorten medicijnen. Er zijn mooie animaties toegevoegd die je ook zou kunnen laten zien bij jouw spreekbeurt.
 • http://www.reumafonds.nl/
  De site van het reumafonds geeft ook wat informatie over jeugdreuma. Hier kan je ook doorklikken naar de site voor jongeren met jeugdreuma die dit jaar is gemaakt. Deze is ook terug te vinden bij tips. Via het reumafonds zijn ook spreekbeurtpakketten verkrijgbaar.
 • http://www.jong-en-reuma.nl
  Deze site is gemaakt voor jongeren met reuma. Ook hier staat algemene informatie over jeugdreuma, maar ook zijn er kopjes gemaakt over vrije tijd, studie & werk en liefde die handig voor jezelf zijn om te lezen als je bijvoorbeeld op de middelbare school zit.