ondersteunt, informeert en verbindt
Sluiten

Het ziekenhuis

Iedereen met jeugdreuma moet regelmatig ter controle naar het ziekenhuis. Hoe vaak dit is, hangt meestal af van de ziekteactiviteit en de medicatie die je gebruikt.

Kinderen

Zo’n eerste keer in het ziekenhuis in natuurlijk hartstikke spannend. Of misschien ben je al vaker geweest en vind je het nog steeds echt niet leuk. Onze mascotte Matty laat je in dit filmpje zien wat er allemaal gebeurt als je voor je jeugdreuma naar het ziekenhuis gaat en wat ie doet om het een beetje leuk te houden:

Jongeren

Ook al ben je het gewend, een ziekenhuisbezoek is over het algemeen niet het meest leuke om te doen. Jikke (12), Selina (13) en Lisanne (23) vertellen in onderstaand filmpje wat zij vervelend vinden aan een ziekenhuisbezoek en geven tips om dit leuker te maken.

Enkele van hun tips:

  • Combineer het ziekenhuisbezoek met iets leuks. Ga lunchen in het restaurant, bezoek de giftshop of ga na het bezoek de stad in. Dit zorgt voor afleiding en maakt het ziekenhuisbezoek een stuk minder erg.
  • Neem iemand mee. Ook wanneer je al ouder bent, kan het prettig zijn om een ouder, partner of goede vriend(in) mee te nemen. Deze persoon is niet alleen een handige tweede paar oren als de arts informatie geeft, maar kan ook zorgen voor afleiding tijdens het wachten.
  • Wachten duurt vaak lang. Neem wat te lezen of een spelletje mee, zo gaat de tijd sneller!
  • Een knuffel (bijvoorbeeld Matty!) meenemen naar het ziekenhuis kan zorgen voor troost. Ook kan een dokter of verpleegkundige je knuffel gebruiken om iets uit te leggen.
  • Bloedprikken of een infuus krijgen kan soms erg vervelend zijn. Er zijn enkele middelen op de markt die de huid wat kunnen verdoven. De arts of reumaverpleegkundige kan hierin meedenken. Daarnaast vindt de ene persoon het fijn om te kijken naar de prik, maar de ander juist kijkt liever niet. Geef aan wat je hierin prettig vindt en neem eventueel zelf iets mee ter afleiding.