ondersteunt, informeert en verbindt
Sluiten

Alles over Jeugdreuma

Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) is een verzamelnaam voor alle chronische gewrichtsontstekingen bij kinderen. Dit wordt ook wel jeugdreuma genoemd. Als je voor je 16e levensjaar een reumatische aandoening krijgt, valt dit onder de noemer jeugdreuma. Dit blijft zo heten, ook wanneer je 17 jaar of ouder wordt.

Jeugdreuma is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat er afweercellen zijn die zich tegen het eigen lichaam richten. Hierdoor ontstaan er bij jeugdreuma ontstekingen in de gewrichten. Deze zijn onder andere te herkennen aan pijn, gezwollenheid en warmte. Langdurige ontstekingen kunnen zorgen voor verlies van de gewrichtsfunctie. Er zijn verschillende vormen van jeugdreuma.

De ziekte kan veel effect hebben op het dagelijks functioneren. Niet alleen door pijn en beperkingen in je bewegingen, maar ook door de moeheid die gepaard gaat met deze ziekte. Op deze website vind je naast een overzicht met de verschillende soorten jeugdreuma, ook tips voor onder meer school, als je gaat studeren, voor je rijbewijs en als je gaat werken.

Net de diagnose?

Speciaal voor kinderen die net de diagnose jeugdreuma hebben gekregen en hun gezin, hebben we een speciale uitgave van ons Leuker Leven magazine gemaakt. Met daarin ervaringsverhalen, thematische interviews met specialisten en een spoedcursus jeugdreuma. Heb je deze nog niet ontvangen in het ziekenhuis? Lees hem dan hier digitaal!