ondersteunt, informeert en verbindt
Sluiten

Jeugdreuma symptomen

De meest voorkomende symptomen van jeugdreuma, ook bekend als kinderreuma, zijn pijn, vermoeidheid en stijfheid. Deze symptomen kunnen zich acuut voordoen wanneer de ziekte actief is. Helaas kun je ook last hebben van deze veelvoorkomende klachten wanneer de ziekte nog rustig is.

Op deze pagina worden alle symptomen van jeugdreuma uitgelegd. Wist je bijvoorbeeld dat naast fysieke klachten, veel kinderen ook kampen met psychische klachten? Voor zowel fysieke als mentale symptomen hebben wij een aantal tips van ervaringsdeskundigen verzameld.

1. Pijn bij jeugdreuma

Bij een ontsteking in een gewricht kan pijn ontstaan. Vaak is het gewricht ook gezwollen, warm en/of rood. Kinderen met jeugdreuma hebben vaak al pijn voordat de ontsteking zichtbaar is. Of hebben nog steeds pijn als gevolg van een ontsteking in het verleden.

Het is voor kinderen niet altijd even makkelijk om aan te wijzen waar ze pijn hebben. Je kunt het vaak zien aan de manier van bewegen: kinderen gaan bijvoorbeeld opeens ‘anders’ lopen doordat ze hun enkel of knie vastzetten. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, kun je een pop of knuffel gebruiken als hulpmiddel. Het kind kan dan zelf aangeven waar het precies pijn heeft.

Tips bij pijn:
  • Koel je gewrichten, bijvoorbeeld met een icepack. Ook een zak diepvriesgroenten is hiervoor zeer geschikt, omdat deze goed meebuigen met een lichaamsdeel. Liever een zak doperwtjes dan bijvoorbeeld een hele ingevroren maaltijd. Wel belangrijk: wanneer je een bevroren product gebruikt om te koelen, doe hier dan een theedoek om! Als je dit niet doet kunnen er vrieswonden ontstaan.
  • Probeer te blijven bewegen. Met een ontsteking is het belangrijk dat je beweegt zonder het gewricht te belasten. Dit kan in water, door te gaan zwemmen of badderen. Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld met je benen in de lucht te bewegen. Vraag jouw fysiotherapeut om tips.
  • Leg je gewricht in een fijne houding wanneer je gaat uitrusten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zacht, dun kussentje onder je knie.
  • Zorg voor ontspanning en afleiding. Hierbij kun je ontspanningstechnieken gebruiken zoals ademhalingsoefeningen en een geleide meditatie. Op het internet zijn er veel dingen die je kunnen helpen ontspannen. Of je nu een fijne serie kijkt, naar een luisterboek luistert of een leuke game speelt. Als je maar iets kiest waar je blij van wordt. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze leuke animatie video’s. Zo focus je op positieve gedachten en kan de pijn wat draaglijker zijn.
  • Bespreek je pijn ook altijd met je arts. Wellicht zijn er pijnstillers die je kunnen helpen de pijn te verlichten.

2. Stijfheid bij jeugdreuma

Een ontstoken gewricht zal vaak opzwellen, dit komt doordat het meer vocht aanmaakt dan een gezond gewricht. Hierdoor vermindert de beweging in een gewricht, wat vaak gepaard gaat met een stijf gevoel. ’s Ochtends hebben kinderen hier het meeste last van, maar je kan hier ook last van hebben als je al een tijdje in dezelfde houding zit of ligt. Meestal wordt de stijfheid minder wanneer het gewricht gaat bewegen.

Tips bij stijfheid:
    • Bewegen is belangrijk om de stijfheid te verminderen. Als het bewegen pijn doet, kan het helpen dit in warm water te doen (zie ook pijn).
    • Begin je dag met een warme douche of bad, of gebruik een warmtepack. Dit helpt om ontspanning te brengen in je gewrichten.

3. Vermoeidheid bij jeugdreuma

Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht bij mensen met een auto-immuunziekte, ook bij jeugdreuma. Er zijn vele soorten vermoeidheid. Zo noemen we vermoeidheid na het sporten vaak fysieke vermoeidheid en na een uur concentreren mentale vermoeidheid. Bij jeugdreuma gaat het echter over langdurige aanhoudende vermoeidheid. Deze voelt wezenlijk anders dan de ‘gewone’ vermoeidheid die je na te weinig slaap en/of een inspannende activiteit krijgt.

De oorzaak voor de vermoeidheid bij jeugdreuma is niet altijd te vinden. Ja, ontstekingen gaan vaak gepaard met heftige vermoeidheid (je lichaam is immers druk bezig), alleen hebben veel kinderen met jeugdreuma ook last van vermoeidheid als hun ziekte stabiel of in remissie is. Hoe dit komt, is (nog) niet bekend.

Tips bij vermoeidheid:
    • Bespreken met je arts: Raadpleeg je arts bij hevige vermoeidheid, ook tijdens stabiele periodes van je ziekte. Ze kunnen helpen met medicatie-aanpassingen, revalidatieprogramma’s en slaaptips om je vermoeidheid te verminderen.
    • Melatonine: Als slaapproblemen je vermoeidheid verergeren, kan melatonine een oplossing zijn. Bespreek dit met je arts voor advies op maat.
    • Regelmatig dag- en nachtritme: Het handhaven van een vast slaapritme kan vermoeidheid verminderen en je lichaam helpen herstellen.
    • Prioriteiten stellen: Plan rustmomenten voor en na drukke dagen om overbelasting te voorkomen en je energie te sparen.
    • Bewegen in stabiele periodes: Vraag je fysiotherapeut om advies over veilige oefeningen om je energie op te bouwen zonder je gewrichten te belasten.
    • Dutjes slim plannen: Vermijd dutjes na ± 3 uur ‘s middags om je nachtrust niet te verstoren. Stel een wekker in en beperk dutjes tot maximaal een uur om ‘s avonds gemakkelijker in slaap te vallen.

4. Koorts en huiduitslag bij jeugdreuma

Bij systemisch jeugdreuma komen vaak periodes van koorts voor. Er kan dan sprake zijn van zeer hoge koorts, die soms ook in enkele uren weer terug kan gaan naar een normale lichaamstemperatuur. Deze koortspieken kunnen zich dagen achter elkaar herhalen. De koorts gaat vaak gepaard met huiduitslag.

5. Psychische klachten bij jeugdreuma

Jeugdreuma is een ziekte die vaak niet aan de buitenkant zichtbaar is, terwijl het wel veel gevolgen kan hebben op het dagelijks leven. Kinderen en jongvolwassenen voelen zich vaak ‘anders’. Het is belangrijk aandacht te hebben voor deze gevoelens en deze niet te ontkrachten! Praat hierover met oprechte belangstelling en een luisterend oor.

Door hun ziekte kunnen kinderen en jongvolwassenen minder zelfvertrouwen krijgen, in een sociaal isolement terecht komen of zich gediscrimineerd voelen. Met als gevolg depressieve en angstige gevoelens. Dit kan niet alleen gelden voor de patiënten, maar ook hun ouders.

Tips bij psychische klachten:
  • Begrip vanuit de omgeving is belangrijk: Op school helpt het om betrokken leerkrachten goed in te lichten en/of een spreekbeurt te geven aan klasgenootjes (zie Jeugdreuma en School). Maak het ook bespreekbaar in je familie of vriendengroep, zodat er meer begrip ontstaat voor de uitdagingen die jeugdreuma met zich mee kan brengen.
  • Zorg ervoor dat een kind zoveel mogelijk kan meedoen op school en bij sport: Vermijd aannames en ga juist het gesprek aan met het kind zelf om te begrijpen wat het nodig heeft om volledig deel te nemen. Dit kan bijdragen aan zelfvertrouwen en sociale integratie.
  • Focus op positieve kwaliteiten en successen: Geef aandacht aan alles wat het kind wel kan en benadruk de positieve eigenschappen en prestaties. Dit kan helpen bij het versterken van zelfvertrouwen en het omgaan met uitdagingen.

Het kan zijn dat jij of je kind vaak prikkelbaar is. Dit merk je door een gebrek aan interesse in activiteiten. Dagelijkse taken of leuke uitstapjes zijn te belastend als je de hele nacht ligt te piekeren. Sombere en/of angstige gevoelens kun je bespreken met een arts of ervaringsdeskundige.

Wanneer je dit niet doet, kan het op de lange termijn grote gevolgen hebben op je mentale welzijn. Blijf hier niet alleen mee zitten. Soms helpt het ook om te praten met anderen die hetzelfde doormaken. Hou hiervoor onze Evenementen agenda in de gaten!

6. Comorbiditeit bij jeugdreuma

Bij jeugdreuma kunnen enkele ziektes en complicaties optreden die samengaan met de aandoening. Twee van de meest voorkomende comorbiditeiten zijn uveïtis en hypermobiliteit. Lees hier meer over comorbiditeit.