ondersteunt, informeert en verbindt
Sluiten

Comorbiditeit

Comorbiditeit betekent dat je één of meer (chronische) aandoeningen naast de hoofddiagnose jeugdreuma. Mensen met jeugdreuma hebben meer kans om de volgende aandoeningen te krijgen:

Uveïtis

Uveïtis is een verzamelnaam voor verschillende vormen van ontstekingen van het oog. Afhankelijk van het deel van het oog wat ontstoken is, heeft het een andere naam en kan je andere symptomen hebben. Bij de meest voorkomende vorm bij jeugdreuma is het voorste deel van het oog aangedaan.

Symptomen van Uveïtis bij kinderen met jeugdreuma zijn meestal niet merkbaar voor kinderen en ook niet zichtbaar aan het oog door anderen. Om schade te voorkomen bij het niet opmerken van Uveïtis, staan kinderen met jeugdreuma vaak onder controle bij een oogarts. Bij oligo-articulaire jeugdreuma komt Uveïtis het meest voor, maar ook bij andere vormen kan het voorkomen.

Hypermobiliteit

Als je hypermobiel bent, zijn je gewrichten te soepel waardoor je ze verder kan strekken dan andere mensen. Dit komt doordat gewrichtsbanden en pezen te soepel zijn. Soms geeft dit pijnklachten, doordat je pezen en spieren te hard moeten werken.

Het kan helpen om advies te vragen aan een fysiotherapeut als je hypermobiel bent. Soms kunnen bepaalde spiergroepen getraind worden, waardoor je minder last hebt van klachten.

IBD: Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Ontstekingen in je darmen zijn verzameld onder de naam IBD (inflammatory bowel disease). Afhankelijk van de locatie van de ontstekingen kan je de diagnose ziekte van Crohn krijgen, of de diagnose colitis ulcerosa. Mensen met IBD hebben vaak last van diarree met bloed en of slijm, buikpijn, weinig eetlust, vermoeidheid, of krampen. Kijk voor meer informatie over IBD op de website van de Maag Lever Darm-stichting.

Macrofaag Activatie Syndroom

Bij systemische jeugdreuma kan als complicatie het macrofaag activatie syndroom voorkomen. Bij deze complicatie zijn de macrofagen zo actief, dat er geen controle meer over is in het lichaam. Doordat zij zo actief zijn, ‘eten’ ze nieuwe bloedcellen op in het beenmerg, waardoor er te weinig witte en rode bloedcellen zijn. Hierdoor krijg je hoge koorts, bloedarmoede, stollingsproblemen en een verhoogde kans op infecties.

Psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening. Een symptoom van psoriasis is dat je merkt dat je huid rood is, erg gaat schilferen en jeukt. Veelvoorkomende plekken van psoriasis zijn de huid bij je knieën en ellebogen, bij de haargrens op je hoofd en in huidplooien.

Coeliakie

Als je overgevoelig bent voor het eiwit gluten, dan heet dat ook wel coeliakie. Dit is een auto-immuunziekte. Als kinderen dit hebben, hebben ze vaak buikpijn en diarree, een opgezette buik, groeien ze slecht en kunnen ze vermageren. De oplossing is duidelijk, maar niet altijd even makkelijk: de rest van je leven glutenvrij eten.