Middelbare School
Schoolkeuze
Moet je nog kiezen naar welke middelbare school je gaat? Bekijk dan verschillende scholen, net als je klasgenoten zonder reuma. Bespreek echter met de scholen waar jij heen zou willen of zij aanpassingen en mogelijkheden hebben voor chronisch zieke leerlingen en misschien ook of zij hier ervaring mee hebben. Daarnaast is het belangrijk om naar de vervoersmogelijkheden te kijken van huis naar school: kan je de afstand naar de middelbare school met je (elektrische) fiets afleggen, is er een openbaar vervoer verbinding of zou je gebracht moeten worden?
Communicatie
Ook op de middelbare school is het, net als op de basisschool, belangrijk dat leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel zo goed mogelijk ingelicht worden over jouw jeugdreuma, zo kunnen ze je het beste ondersteunen – mocht dat mogelijk zijn. De belangrijkste personen op de middelbare school die ingelicht moeten worden zijn:
- De zorgcoördinator
- De teamleider van de onder- of bovenbouw/directeur bij kleinere middelbare scholen
- De mentor
Bespreek met de zorgcoördinator van school hoe je overige leerkrachten het beste ingelicht kunnen worden. Handig boekje voor leerkrachten is onze schoolbrochure, die we hiervoor speciaal ontwikkelt hebben.
Wil je aan je eigen klas een presentatie geven? Daar hebben we een handig spreekbeurtpakket voor met o.a. een opzet voor een PowerPoint presentatie die je naar hartelust kunt aanpassen en een animatie speciaal gericht op jongeren.
Het hele spreekbeurtpakket vind je hier.
Zorgplein/Rustruimte
Op veel middelbare scholen is een speciale plek voor leerlingen die extra ondersteuning of rust nodig hebben, vaak Zorgplein of Expertisepunt genoemd. Als een les volgen niet lukt, kunnen ze hier uitrusten of huiswerk maken. Vraag aan de middelbare school/je zorgcoördinator naar je mogelijkheden.
Specifieke tips
- Vraag een liftsleutel of -pas aan wanneer het gebouw bestaat uit meerdere verdiepingen en traplopen niet altijd lukt.
- Werkt school nog met boeken? Vraag dan om een tweede boekenpakket, zodat je boeken niet heen en weer hoeft te slepen van school naar huis en terug. Of scan de boeken in en gebruik een laptop of tablet.
- Overleg met school of het klassenrooster aangepast kan worden aan jouw behoeftes. Zo kan het fijn zijn om geen tussenuren te hebben, of juist wel een tussenuur op lange dagen waarin uitgerust kan worden en geen les wordt gemist.
- Heb je meer rust nodig dan kan een individueel aangepast rooster een uitkomst bieden.
- Geef ziekenhuisafspraken of andere behandelingen zo snel mogelijk door aan school in verband met huiswerkopdrachten en toetsen. Kan je die dag geen huiswerk maken? Regel met school dat je de dag erna huiswerkvrij hebt of je toets op een later moment mag maken. Ook is het handig als de leerkracht het opgegeven huiswerk voor je in Magister zet of je klasgenoten het opgegeven huiswerk op de dag van verzuim aan je doorgeven.
- Gym is vaak een van de momenten waarop klassencontact wordt versterkt, waardoor het prettig is om hierbij aanwezig te kunnen zijn. Toch is gym misschien niet altijd mogelijk voor je. Overleg dan met de gymleraar of je een coachende rol kan krijgen of de les kan missen. Misschien kan je een vervangende opdracht doen of fysio tijdens de gym? Het kan ook handig zijn te vragen de gymles aan het begin of eind van de dag te plannen, zodat als je dan niet mee kan gymmen je later kan beginnen/eerder weg kunt. Uiteindelijk is het aan JOU om aan te geven wat je kunt.
- Examens? Je hebt recht op spreiding van examens wanneer dit nodig is. Wanneer schrijven mogelijk is, maar wel wat moeite kost, kan er gevraagd worden om extra tijd of het gebruik van een computer/laptop.
- Meer tips vind je in onze schoolbrochure.
Externe hulp
Elke school heeft als het goed is een zorgcoördinator. Soms intern en soms wordt er extern iemand ingeschakeld voor het begeleiden van leerlingen met een zorgvraag. Loopt het niet helemaal soepel? Kan je het fysiek niet aan om elke dag aanwezig te zijn op school? Weet je niet wat je rechten zijn? Kun je wel wat begeleiding gebruiken? Er zijn tal van organisaties/instanties die je hierbij mogelijk kunnen helpen. Het beste kun je regionaal kijken wat de mogelijkheden zijn. Bekijk en bespreek goed hoe de vergoeding hiervoor loopt. Enkele mogelijkheden:
- UWV – voor ondersteuning met bijvoorbeeld aangepast meubilair of een laptop.
- OZL (Onderwijs Ondersteuning Zieke Leerlingen) – Voor leerlingen en ouders in het basisonderwijs, de middelbare school en MBO.
- ZBL Zorgbegeleiding is voor cliënten die door (complexe) zorgbehoeften extra ondersteuning nodig hebben in het onderwijs, in het gezin en bij het behalen van de gestelde doelen.
- … Ken jij een instantie die niet in dit rijtje mag ontbreken? Mail ons!