ondersteunt, informeert en verbindt
Sluiten

Jeugdreuma en Werk

Jeugdreuma en werk: soms best een lastige combinatie! Misschien heb je een hulpmiddel nodig om je werk te kunnen doen of lukt het niet om een hele dag werken vol te houden. Wees niet bang om hulp te vragen op je eigen werkplek of bij instanties.

Werken

Jongeren en jongvolwassenen die gaan werken of al werken, lopen soms tegen verschillende dilemma’s aan. Vertel je het je collega’s, hoeveel uren werken in de week hou je vol en wat als ik een opvlamming krijg van mijn jeugdreuma? Dit is voor iedereen anders.

Vraag om hulp! Zoek lotgenoten op voor ervaringen van anderen, overleg met je reumaconsulent en/of informeer bij instanties.

Op je werk kan je ook voorzieningen aanvragen om het werk wat makkelijker te maken. Denk aan een aangepaste bureaustoel, orthopedische werkschoenen of hulp bij het vervoer. Dit kan je aanvragen bij het UWV.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een stageplek, werk of wil je überhaupt weten wat je mogelijkheden zijn? Er zijn verschillende organisaties die je hiermee kunnen helpen, zoals:

  • JongPIT is een organisatie die zich inzet voor het volwaardig mee kunnen doen van jongeren met een beperking. Ze delen veel informatie op hun website over het thema werk en uitkering.
  • Emma at Work ondersteunt jongeren met een fysieke aandoening naar een zelfstandige toekomst, door middel van trainingen bijvoorbeeld. Vanaf 15 jaar kun je hier terecht.
  • MDTL oftewel Maatschappelijke DienstTijd Loopbaankansen biedt loopbaankansen voor stage en werk. MDTL helpt HBO-, WO- en MBO4-studenten, pas afgestudeerden met een beperking en jonge werkenden hun loopbaankansen te vergroten met een maatschappelijke diensttijd.
  • Stichting MEE zet zich in voor mensen met een beperking en hun netwerk. Op alle levensgebieden en in alle levensfasen, zodat je naar vermogen kan meedoen in de samenleving. Zo heeft MEE bijvoorbeeld de MEE Toekomstcoach die kwetsbare jongeren begeleidt bij de overgang van school naar werk.

Weet jij nog een organisatie die hier niet mag ontbreken? Laat het ons weten via de mail!

Wajong-uitkering

Als je op jonge leeftijd een ziekte hebt en hierdoor alleen met hulp of helemaal niet aan het werk kan, kan je een wajong-uitkering aanvragen. Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet (Wajong). Met deze wet wil het kabinet onder meer bereiken dat mensen met een arbeidsbeperking die kunnen werken, sneller en makkelijker aan de slag kunnen.

Onder mensen met een arbeidsbeperking vallen mensen die door een ziekte of handicap:

  • moeite hebben met het vinden of houden van werk. En door hun ziekte of handicap niet het minimumloon kunnen verdienen;
  • ondersteuning nodig hebben die een gewone werkgever niet kan bieden;
  • niet meer kunnen werken.

Kijk voor meer informatie over de Wajong op de website van de rijksoverheid of van het UWV.