Medicatie en medicatierichtlijn

Er zijn verschillende medicijnen die worden gegeven bij jeugdreuma. Welke medicatie wordt voorgeschreven ligt aan de vorm van jeugdreuma en de activiteit van de ziekte.

De medicijnen zijn onder te verdelen in een aantal groepen:

NSAID’S: Ontstekingsremmende Pijnstillers

NSAID staat voor Non-Steroide Anti-Inflammatoire Drugs (ontstekingsremmende medicijnen, die geen bijnierschorshormoon zijn). Deze soort medicatie is pijnstillend, koortsverlagend en remt ontstekingen. Enkele voorbeelden zijn Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac en Indometacine.

DMARD’s: Ontstekingsremmende Medicijnen

DMARD staat voor Disease-Modifying Antirheumatic Drugs, een groep medicijnen die er voor zorgt dat ontstekingen geremd worden. Ze zorgen er voor dat de activiteit van de ontstekingen in de gewrichten minder worden. Bij deze medicatie kan het soms een langere tijd duren voordat ze werken. Enkele voorbeelden zijn Methotrexaat, Sulfasalazine, Azathioprine en Leflunomide.

Corticosteroïden

Corticosteroïden, waarvan prednison de bekendste is, zijn een variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Het voordeel is dat deze medicijnen snel werken, maar hebben bij langdurig gebruik ook veel bijwerkingen (botontkalking, gewichtstoename, opgeblazen wangen). Meestal worden corticosteroïden geslikt als capsules/tabletten.

Biologische Medicijnen

Biologische medicijnen, ook vaak ‘Biologicals’ genoemd, richten zich op specifieke cellen van het immuunsysteem. Hierdoor wordt een bepaalde stof, die te actief is en zorgt voor ontstekingen, in het immuunsysteem geremd. Zo zijn er bijvoorbeeld TNF-α remmers en Interleukine-remmers. Deze medicijnen worden vaak via injecties of infuus toegediend.

Voorbeelden van TNF-α remmers zijn Etanercept (Enbrel®), Adalimumab (Humira®) en Infliximab (Remicade®). Daarnaast zijn er ook Interleukine-remmers zoals Tocilizumab (RoActemra®) en Anakinra (Kineret®).

Sinds kort is er een medicatierichtlijn, waarin gedetailleerd staat beschreven wanneer welk medicijn het best kan worden voorgeschreven. Hier is ook een patientenversie van. Klik hier om deze in te zien.