ondersteunt, informeert en verbindt
Sluiten

Soorten jeugdreuma

Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) is een verzamelnaam voor alle chronische gewrichtsontstekingen bij kinderen. Dit wordt ook wel ‘jeugdreuma’ genoemd. Wanneer een kind voor zijn/haar 16e levensjaar een reumatische aandoening krijgt, noemen we dit jeugdreuma. Dit blijft zo heten, ook wanneer je 17 jaar of ouder bent. Er zijn verschillende soorten jeugdreuma.

Immuunziekte

Jeugdreuma is een immuunziekte, wat betekent dat er afweercellen zijn die zich tegen het eigen lichaam richten. Hierdoor ontstaan er bij jeugdreuma ontstekingen in de gewrichten. Deze zijn onder andere te herkennen aan pijn, gezwollenheid en warmte. Langdurige ontstekingen kunnen zorgen voor verlies van de gewrichtsfunctie.

Vormen

Er zijn verschillende vormen van jeugdreuma. In het onderstaande overzicht staan de huidige definities van de verschillende vormen jeugdreuma (volgens de ILAR verdeling):

Vorm van JeugdreumaKarakteristiekenBegin leeftijd
Systemische JIAArtritis en dagelijks koorts ≥ 3 dagen, samen met ten minste een van de volgende kenmerken: voorbijgaande erythemateuze rash, gegeneraliseerde lymfeklier vergroting, hepatomegalie of splenomegalie (of beiden), sclerosis.Gedurende de kindertijd (0-16 jaar)
Oligo-articulaire JIAArtritis in 1-4 gewrichten gedurende de eerste zes maanden van de ziekte.Vroeg in de kindertijd (piek 2-4 jaar)
–        PersisterendArtritis in ≤4 gewrichten gedurende het gehele ziekteverloop.
–        UitgebreidArtritis in >4 gewrichten na de eerste zes maanden van de ziekte.
Poly-articulaire JIA Reumafactor positiefArtritis in ≥5 gewrichten gedurende de eerste zes maanden van de ziekte met twee of meer positieve reumafactor testen die tenminste drie maanden na elkaar getest zijn.Laat in de kindertijd of adolescentie.
Poly-articulaire JIA Reumafactor negatiefArtritis in ≥5 gewrichten gedurende de eerste zes maanden van de ziekte met negatieve reumafactor testenVroege piek (2-4 jaar) en late piek (6-12 jaar)
Artritis PsoriaticaArtritis en psoriasis, of artritis met tenminste twee van de volgende kenmerken: dactylitis, onychia punctata of onycholyse, een eerstegraads familielid met psoriasisLaat in de kindertijd of adolescentie
Enthesitis gerelateerde artritisArtritis en enthesitis, of artritis of enthesitis met tenminste twee van de volgende kenmerken: gevoeligheid van het sacroiliacale gewricht of inflammatoire lumbosacrale pijn (of beiden), HLA-B27 antigeen positief, begin ziekte bij een jongen ouder dan 6 jaar, acute anterior uveitis, een eerstegraads familielid met een HLA-B27 geassocieerde ziekte.
Ongedefinieerde artritisArtritis die niet voldoet aan de criteria van een van de specifieke JIA categorieën of voldoet aan de criteria van meerdere JIA categorieën.

Er zijn enkele ziektes en complicaties die vaak voorkomen bij kinderen met jeugdreuma.  Uveitis, een inwendige ontsteking van het oog, komt vaak voor bij kinderen met jeugdreuma. Ook hypermobiliteit wordt vaak genoemd in combinatie met jeugdreuma.