Veelgestelde vragen
Als je niet zeker weet of je jeugdreuma hebt, laat dan altijd eerst een lichamelijk onderzoek doen door een arts.
Wat is jeugdreuma?
Jeugdreuma, of Juveniele Idiopathische Artritis (JIA), is een verzamelnaam voor alle chronische gewrichtsontstekingen bij kinderen. Wanneer een kind voor zijn/haar 16e levensjaar een reumatische aandoening krijgt, noemen we dit jeugdreuma. Deze chronische ziekte blijft zo heten, ook wanneer je 17 jaar of ouder bent.
Lees hier meer over wat jeugdreuma precies is.
Wat is de oorzaak van jeugdreuma en wat zijn de symptomen?
Jeugdreuma is een auto-immuunziekte, wat betekent dat er afweercellen zijn die zich tegen het eigen lichaam richten. Hierdoor zijn bij jeugdreuma gewrichten ontstoken. Deze zijn onder andere te herkennen aan pijn, gezwollenheid en warmte. Langdurige ontstekingen kunnen zorgen voor verlies van de gewrichtsfunctie.
Lees hier meer over de symptomen van jeugdreuma.
Welke soorten jeugdreuma zijn er?
Reuma is een verzamelnaam voor chronische aandoeningen die gepaard gaan met stijve spieren en gewrichten. Oligo-articulaire JIA is de meest voorkomende vorm van jeugdreuma. Daarnaast heb je nog Systemische JIA, Poly-articulaire JIA (Reumafactor positief of negatief), Artritis Psoriatica, Enthesitis gerelateerde artritis en Ongedefinieerde artritis.
Lees hier meer over de verschillende soorten jeugdreuma.
Wat zijn de lange termijn gevolgen van jeugdreuma?
De gevolgen van jeugdreuma op de lange termijn verschillen per persoon. Voor veel mensen is er geen sprake van blijvende schade. De ziekte kan veel effect hebben op het dagelijks functioneren, niet alleen door pijn en beperkingen in je bewegingen, maar ook door de moeheid die gepaard gaat met deze ziekte. Op deze website vind je naast een overzicht met de verschillende soorten jeugdreuma, ook tips voor onder meer school, studeren en werken.
Vanaf welke leeftijd kun je jeugdreuma krijgen?
De leeftijd hangt af van de soort jeugdreuma die je hebt. De oligo-articulaire vorm begint meestal tussen het 2e en 4e levensjaar. Andere vormen van jeugdreuma beginnen meestal op latere leeftijd, zoals systemische jeugdreuma, die het meest voorkomt tussen het 6e en 12e levensjaar en rond de puberteit.
Ken jij iemand die erg jong is en de ziekte beter wil begrijpen? Kijk dan eens naar onze Kids & Teens pagina, daar hebben we allerlei tools verzameld om al spelenderwijs meer te leren over jeugdreuma.
Is jeugdreuma erfelijk?
Er is nog geen duidelijke oorzaak bekend van jeugdreuma. Maar onderzoek wijst uit dat zowel omgevingsfactoren als erfelijke factoren een rol spelen.
Hoe vaak komt jeugdreuma voor?
Jeugdreuma komt bij 1 tot 2 op de 1000 kinderen voor, iets vaker bij meisjes dan bij jongens.
Kun je over jeugdreuma heen groeien?
40 procent van de kinderen met jeugdreuma heeft na 8 tot 10 jaar geen symptomen meer en hoeft ook geen medicijnen meer te gebruiken. Dit geldt met name voor kinderen met de oligo-articulaire of de systemische vorm van jeugdreuma. Helaas betekent dit ook dat er een heleboel jongeren zijn die in hun volwassenheid nog steeds last hebben van klachten.
Heeft je voeding effect op jeugdreuma klachten?
Een gezonde voeding draagt bij aan het herstelproces. Het is goed om zo gezond mogelijk en gevarieerd te eten. Met name voldoende eiwitten, vitaminen en calcium binnenkrijgen, is voor alle soorten reuma belangrijk. Groente en fruit hebben daarnaast ook een ontstekingsremmende werking. Neem iedere dag minimaal 250 gram groente en twee stukken fruit. Daarnaast is het altijd goed om te blijven bewegen.