ondersteunt, informeert en verbindt
Sluiten

Behandelingen

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk bij jeugdreuma. Zo kun je naast je specialist misschien ook fysiotherapie of psychologische hulp krijgen als dit nodig is. Bespreek de behandelopties altijd met de behandelend arts. Op deze pagina vind je een overzicht van enkele mogelijke behandelingen bij jeugdreuma. Ook vind je tips van onze ervaringsdeskundigen en onze medicatierichtlijn.

Het ziekenhuis

Kinderen en jongeren met jeugdreuma moeten over het algemeen regelmatig naar het ziekenhuis voor controle bij de kinderreumatoloog. Deze bespreekt met jou en je ouders hoe het momenteel gaat, houdt de ontstekingen in de gaten en schrijft wanneer nodig medicijnen of andere behandelingen voor. Daarnaast kan er in het ziekenhuis aanvullend onderzoek worden gedaan zoals bloed- of radiologisch onderzoek.

Meer informatie over de zorg en specialisten in het ziekenhuis én tips van ervaringsverhalen vind je hier.

Medicatie

Vaak is er medicatie nodig om jeugdreuma rustig te krijgen. Welke medicatie wordt voorgeschreven ligt aan de vorm van jeugdreuma en de activiteit van de ziekte.

Er is een uitgebreide medicatierichtlijn voor de behandeling van jeugdreuma. Deze richtlijn en de diverse soorten medicatie die er zijn vind je hier.

Fysiotherapie

Blijven bewegen is belangrijk voor kinderen met jeugdreuma, maar soms ook een uitdaging. Fysiotherapie kan helpen om te blijven bewegen. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld meedenken in het bewegen met ontstekingen en het opbouwen van conditie.

Psychologische hulp

Veel kinderen met jeugdreuma voelen zich ‘anders’ dan leeftijdsgenootjes, wat er voor kan zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Iedereen ervaart wel eens sombere momenten of stress, maar hier elke dag mee rondlopen is niet normaal. En dit geldt natuurlijk ook voor de rest van het gezin. Vraag om hulp bij je (huis)arts, die je kan doorverwijzen naar een psycholoog of maatschappelijke medewerker.

Kinderen met jeugdreuma krijgen te maken met bloedprikken, infusen en injecties. Af en toe leidt dit tot prikangst. Psychologische behandeling kan je hiermee verder helpen. Ook hier geldt: bespreek je klachten met de arts en vraag zo nodig om hulp van een psycholoog.