ondersteunt, informeert en verbindt
Sluiten

Weekenden JVN

“Tijdens de weekenden vond ik een luisterend oor”

Elk jaar organiseert de Jeugdreuma Vereniging Nederland (JVN) meerdere weekenden voor verschillende leeftijdsgroepen. Het doel van deze weekenden is allereerst lotgenotencontact, maar daarnaast ook een weekend vol plezier. De weekenden worden georganiseerd door een grote groep vrijwilligers, waarvan het merendeel zelf ook jeugdreuma heeft of ouder zijn van iemand met jeugdreuma.

De weekenden zijn ingedeeld in de leeftijdsgroepen 5 t/m 10 jaar, 10 t/m 13 jaar en 13 t/m 18 jaar.
Voor jongvolwassenen met (jeugd)reuma is er 1x per jaar een dag.

Weekenden 5-10 en 10-13

De weekenden voor de leeftijdsgroepen 5 t/m 10 jaar en 10 t/m 13 jaar lijken erg op elkaar, dus worden hier gezamenlijk uitgelegd.

Tijdens het weekend is het kind met jeugdreuma van harte welkom met één van de ouders/verzorgers. We verblijven in de meeste gevallen op een bungalowpark in Nederland. In een bungalow (vaak 6-, 8- of 10-persoons) verblijf je samen met andere kinderen en ouders. Je slaapt als kind samen met je ouder op één slaapkamer. Samen met de andere ouders en kinderen ontbijt je op zaterdagochtend en zondagochtend en in de meeste gevallen eet je op vrijdagavond ook gezamenlijk in het huisje, om elkaar wat beter te leren kennen.

Er wordt voor eten en drinken gezorgd. In de huizen zetten wij eten en drinken in de koelkast. Ook zorgen we voor wat snacks, groente en fruit. Vaak is er nog meer voorraad in het huisje van de leiding, dus kan er om meer gevraagd worden.

Het kan best heftig klinken om samen met ‘vreemden’ in een huisje te gaan verblijven. Echter weten we uit ervaring dat dit een hele goede manier is om ervaringen en tips uit te wisselen. Doordat je aan het ontbijt zit met een groep, gaat het al snel over bijvoorbeeld hulpmiddelen, het leven van het gezin rondom jeugdreuma en school. En kinderen zien van elkaar dat ze medicijnen nemen of ook helemaal uitgeblust zijn na een activiteit en dan op de bank willen liggen. De kinderen praten niet altijd over jeugdreuma, maar het gevoel niet te hoeven uitleggen waarom je gaat uitrusten of waarom je pols opeens zeer doet is heel erg fijn.

Naast het lotgenotencontact is het ook een weekend vol plezier. Quality time voor het kind. We organiseren leuke activiteiten voor zowel de hele groep, zoals bijvoorbeeld een speurtocht of vossenjacht. Op zaterdag doen we vaak een grotere activiteit buiten de deur en maken we ergens in het weekend gebruik van het zwembad. Ook proberen we een activiteit te plannen waarbij de kinderen en ouders gescheiden worden. De kinderen gaan dan onder leiding van vrijwilligers knutselen, filmpje kijken of een leuk spel doen, terwijl de ouders de tijd hebben om met elkaar een wandeling te maken of koffie te drinken. Zo kan er ook even over jeugdreuma gepraat worden zonder dat het kind er bij is.

Vind je een weekend te lang en/of is de drempel te hoog om te overnachten? Dan is het vaak ook mogelijk om een zaterdag aan te sluiten van een weekend. In de ochtend maak je kennis met de groep op het park. Je gaat meedoen met de activiteiten van deze dag en sluit in de vrije tijd aan bij één van de huisjes. Na het diner is het programma weer afgelopen.

Weekend 13-18 jaar

Voor de jongeren met jeugdreuma is er ook één keer per jaar een weekendje weg.
Dit weekend is zonder ouders/verzorgers, op het eventueel wegbrengen en ophalen na. Vrijwilligers gaan mee om de jongeren te begeleiden.

De jongeren slapen bij elkaar in één/twee groepshuizen of kleinere bungalows, afhankelijk van de locatie.
Als jongere slaap je samen met één andere jongere op een slaapkamer (meiden bij meiden, jongens bij jongens). Op vrijdagavond spelen we een kennismakingsspel en maak je met elkaar het avondeten klaar, zodat je elkaar meteen leert kennen. Daarnaast doen we het gehele weekend toffe activiteiten, meestal op of rondom de locatie. Denk aan het spelen van een lasergame of escaperoom, zwemmen en teamspellen. Ook zijn er meerdere momenten van vrije tijd, waarin de jongeren vaak met elkaar een filmpje kijken of een spel spelen (weerwolven is favoriet!).

Tijdens het weekend wordt voor eten en drinken gezorgd. In de huizen wordt de koelkast gevuld met eten en drinken en er wordt gezorgd voor snacks. Alcohol (en drugs) zijn verboden op het weekend. Op zaterdagavond eten we vaak met de gehele groep samen, door catering of in een restaurant. Mis je wat, dan kan je dat altijd bij de leiding vragen.

Ook tijdens dit weekend is het mogelijk om alleen de zaterdag mee te doen. Je blijft dan niet slapen, maar meld je op zaterdagochtend op het park. Je doet op zaterdag alle activiteiten mee, hebt vrije tijd in één van de huizen en gaat gezellig met de groep mee eten. Vind je het gezellig en heb je nog energie? Dan mag je ook op zaterdagavond de activiteit nog mee doen.

Aanmelden

De agenda van het huidige jaar is op deze pagina te lezen aan het begin van het kalenderjaar.
Wanneer de aanmeldingen voor een weekend worden geopend, verschijnt onder de agenda een evenementenpagina. Aanmelden voor de weekenden kan vaak ca. 2 maanden van te voren en wordt gecommuniceerd via de nieuwsbrief naar leden en social media.

Bij vragen over de weekenden, laat vooral een berichtje voor ons achter via de website.

Alles over Jeugdreuma

Onderzoeksagenda Jeugdreuma Alles over Jeugdreuma Soorten jeugdreuma Oligo-articulaire JIA Poly-articulaire JIA Systemische JIA Artritis psoriatica Artritis met enthesitis Behandeling bij jeugdreuma Medicatie en medicatierichtlijn Fysiotherapie Jeugdreuma en Werk Rijbewijs en jeugdreuma Studeren met Jeugdreuma Wet- en regelgeving WMO-loket Externe links